Vasile Dancu: Dacă USL se rupe, Victor Ponta este candidatul cu cele mai mari sanse la presedintie!

Publicat in 27. Noi, 2013 de in Opinii

Interviu ZIUAnews – autor Răzvan Gheorghe

În eventualitatea în care USL s-ar dovedi un construct politic sortit disoluției, Victor Ponta este candidatul cu cele mai mari șanse la fotoliul de la Cotroceni, afirmă fostul ideolog al PSD, sociologul și scriitorul Vasile Dâncu, într-un interviu oferit în exclusivitate ZIUAnews. Totodată, clujeanul explică mizele viitoarelor alegeri europarlamentare, dar și posibilele repoziționări pe care acest scrutin le-ar putea presupune, din rațiuni strategice, în perspectiva bătăliei pentru Cotroceni. Cât despre problematica foștilor torționari comuniști, acuzați de genocid, Vasile Dâncu își manifestă convingerea că, din păcate, avem de-a face cu „o ritualizare a dreptății”, focusată pe etalarea unor țapi ispășitori, și nu pe identificarea adevăratelor cauze care au facilitat crimele și supliciile din odioasele temnițe comuniste.

ZIUAnews: Își permite PSD – cel mai mare partid de pe scena politică românească – să nu aibă un candidat propriu la președinție, în condițiile în care, divergențele din sânul USL escaladează de la o zi la alta, iar, potrivit ultimului sondaj CSOP dat publicității, liberalul Crin Antonescu a fost devansat, la capitolul încredere, chiar și de Traian Băsescu?

Vasile Dâncu: Glumind, aș putea spune că poate PSD s-a obișnuit, după 10 ani, fără om la Cotroceni. Este destul de greu de imaginat această situație, dar PSD trebuie să evite un context politic și mai grav: acela în care candidatul PSD ar fi singur împotriva tuturor. Fac o precizare: un candidat PSD puternic poate să lupte împotriva PDL, PNL și a partidulețelor de dreapta – acestea nu fac 50%. Dacă un candidat al PSD ia dintre cei care nu sunt angrenați politic, în jur de 1 milion de voturi, atunci poate câștiga împotriva dreptei unite. Nimeni nu poate însă câștiga dacă se bazează doar pe discursul ideologic și actualizează doar pe cei motivați politic, chiar dacă alegerile prezidențiale nu sunt alegeri de partid. Candidatul care poate câștiga trebuie să aibă în spate un partid cu peste 30% în sondaje, și să poată aduna din coaliții – dar nu numai! – peste 20%. Oamenii trebuie să poată să și-l închipuie pe viitorul președinte din perspectiva următoare: ce poate face pentru mine.

„Brandul PSD poate satisface fantasmele colective”

Pretendentul trebuie să poată da un răspuns, și brandul PSD îl poate face pe un candidat mai ușor de imaginat într-un rol de lider care ajută pe cei săraci, îi protejează pe funcționarii statului, aduce pensiile la timp sau chiar le mărește, nu ne vinde Ardealul ungurilor… Sunt fatasme colective pe care nu le poate îndeplini un independent, de exemplu. Cazul Oprescu este relevant, avea încredere beton, unii sociologi s-au grăbit să prognozeze că ajunge în turul doi și îl bate pe Băsescu, dar oamenii nu puteau să-și proiecteze visele prin asociere cu el. Era iubit, dar românii îl vedeau asfaltând, reformând spitale; era glumeț, popular, dar prea asemănător cu ei. Rolul în care îl vedeau și îl văd este cel de primar.

ZIUAnews: Cum comentați eventualitatea unei candidaturi la Cotroceni din partea lui Victor Ponta? Se pare că, în acest sens, există o presiune a liderilor social-democrați din teritoriu…

Vasile Dâncu: Victor Ponta este candidatul cu cele mai mari șanse la fotoliul de la Cotroceni. Dacă USL hotărăște altceva decât Crin Antonescu, Ponta are șanse: a trecut prin exercitarea rolului de premier, știe să comunice bine, ar putea să-și întărească o dimensiune autoritară de imagine – doar e fost procuror -, poate duce campanii grele, fiind tânăr și încăpățânat. Îi place să se bată, uneori prea mult, dar asta este o chestiune de gust. Dacă vrea, este pragmatic, și poate să intre într-un anumit rol sau profil, definit comunicațional și psihografic.

„Trebuie să-și dorească puterea mai mult”

Mai are un atu: a simțit fiorul puterii care înfăptuiește, dar și amărăciunea că lumea noastră este o mlaștină în care – chiar dacă ai voință politică, și intenționezi să construiești ceva -, mereu birocrația vrea să-și ia porția, sau, mulți dintre ceilalți fac totul ca să nu poți să realizezi un proiect. Tensiunea dintre ceea ce ai făcut, ai văzut că se poate face, și lucrurile pe care există o mie de blocaje – majoritatea politicianiste – ar putea să-l propulseze spre o candidatură cu mari șanse. Cred că, pentru a deveni candidat, Ponta trebuie să mai facă o corectură: trebuie să-și dorească puterea mai mult. Este tânăr, este relaxat, încă nu este captiv al dorinței de putere, este încă un cetățean netransfigurat de obsesia unui scaun. Repet, aceasta este doar o ipoteză, ipoteza ocazionată de situația în care nu ar fi candidat Crin Antonescu.

ZIUAnews: Cât de importante sunt alegerile europarlamentare? Ce repoziționări politice pot avea loc în urma acestora?

Vasile Dâncu: Sunt încărcate de o miză suplimentară, uriașă: reconfigurarea scenei politice și a puterii, după 10 ani de dominație a lui Traian Băsescu – și de hegemonie a dreptei -, cu această mică sincopă de la final. Este o bătălie decisivă, prin care actorii își vor cântări forțele de partid, pentru a se putea proiecta următoarea coaliție câștigătoare. PSD așteaptă confirmarea din sondaje – adică, un scor apropiat de 40% -, ceea ce ar da un mare avânt candidatului din partea PSD sau USL, pe principiul că, următoarele zece procente plus un vot sunt ușor de obținut în toamnă. Pentru asta, PSD va trebui să facă o listă de politicieni imbatabilă, chiar dacă, după terminarea alegerilor din toamnă, unii europarlamentari vor trebui retrași pentru o variantă a guvernului PSD (sau USL) care să abordeze guvernarea și cei doi ani hotărâtori pentru 2016.

„Victor trebuie să joace rolul generosului”

Ponta are nevoie de toate forțele stângii, poate aduna în jur toate personalitățile risipite cu generozitate de conflictele interne, cel puțin în ultimul deceniu. Este un moment bun pentru Victor să joace rolul genorosului care recunoaște și facilitează expresia unei stângi diferențiate, după ce Iliescu și Năstase au fost cei care au absorbit și au unificat prin forță. Mai este un lucru: trebuie recalibrat discursul de stânga după ce criza a făcut praf diferențierea stânga-dreapta și după ce USL a fost o experiență trans-ideologică în care Ponta a trebuit să vorbească mai în șoaptă de stânga, pentru ca să nu-l supere pe Crin, care era atacat pentru trădarea dreptei, iar ceilalți căutau să-i pună o etichetă definitivă. Cred că este nevoie de figuri și pentru o stângă mai civică, mai intelectualistă, mai nepolitizată, dar mai aproape de anumite medii sociale și intelectuale, mai ales că s-a înfiripat deja un mugur de discurs anticapitalist, pe care stânga nu-l poate lăsa să rămână stingher.

Greșeala lui Adrian Năstase

Daca Ponta va face greșeala să se bazeze doar pe „discursul faptelor”, cum l-au convins consilierii pe Năstase, în 2004, atunci poate pierde, deoarece regula este că toți pierd alegerile după un mandat, indiferent cât de bun sau rău a fost. Populația votează mereu resentimental, cel puțin la votul de la nivel național, nu se gândește la continuitate, votul este mereu negativ și emoțional. Mergem și dăm cu ei de pământ, apoi mai vedem noi! Unii politicieni visează că populația le va fi recunoscătoare pentru drumuri, podețe sau biserici, dar se conving după vot că a fost doar o iluzie.

Covârșitoarea miză a PNL

Liberalii și-au ambiguizat poziția politică, deoarece au o luptă mare de dat, cu o miză covârșitoare: păstrarea moștenirii electorale din guvernarea Tăriceanu, dar și pe cea din proiectul uselist al lui Crin Antonescu. Fiecare dintre cei doi lideri a avut o contribuție pozitivă la păstrarea PNL la un nivel greu de menținut pentru orice partid liberal european, în condiții normale de luptă electorală. De fapt, la europarlamentare, ei pot demostra că președintele lor, Crin Antonescu are un partid puternic și șanse la prezidențiale – deci, sunt viabili într-o coaliție câștigătoare. Dacă nu trec de 20%, pierd simbolic, iar șansele lui Crin Antonescu scad vertiginos.

Adolescența liberală

Cred că liberalii își dau seama de miza mare, și mai cred că, dincolo de piruetele liderului lor, ar putea căuta o împăcare cu PSD, pentru a candida, totuși, împreună la europarlamentare. Liberalii au o problemă de creștere rapidă, ca la adolescenți, încă nu li s-au întărit oasele, au problema turului I, pe care nu-l pot depăși la prezidențiale dacă merg singuri, așa cum, invers, PSD are o problemă de tur II – dacă greșesc strategic sau tactic, se pot trezi cu angrenarea tuturor împotrivă.

ZIUAnews: La ce să ne așteptăm de la viitorul an electoral?

Vasile Dâncu: Vor suferi temele europene care – din nefericire – vor fi puțin prezente. În schimb, va fi un război necruțător, în care, televiziunile vor îngălbeni ecranele cu breaking-newsuri, zi de zi. Atacul la persoană va deveni regulă și se vor putea lansa noi personaje politice, dacă partidele vor înțelege că au nevoie de voci pentru echipele din toamna, dar, și pentru a schimba garniturile slabe din Parlamentul României, pentru 2016.

Frământările și incertitudinile dreptei

Dreapta se va frământa cel mai mult, nu cred că vor putea să construiască un discurs unitar. Vor continua să spere în Traian Băsescu, așa că, principala miză a celor de dreapta va fi discuția în jurul dilemei „Prin noi înșine vs cu Traian Băsescu în frunte! O dilemă din care vor ieși cu greu, deoarece, cred că fiecare dintre cele două direcții ideologice are câte o mare slăbiciune. Dacă stânga este prea emoțională, dreapta este prea orgolioasă. Cheia este din nou la Traian Băsescu, și de jocul președintelui va depinde viteza cu care dreapta ajunge la un discurs comun și articulat.

Așa-zisul „Deceniu al Dreptei”

Deceniul care a început în 2005 și se termină în decembrie 2004 ar fi trebuit să fie numit „Deceniul Dreptei”, dar nu este așa. Este mai mult un deceniu pe care și-a pus amprenta Traian Băsescu, însă un discurs proeminent și puternic, distinctiv și motivațional, al dreptei ca forță politică, nu am avut. Acum, dreapta ar trebui, în viziunea mea, să adune din cioburile regimului Tăriceanu, Boc și MRU tot ceea ce poate fi valorificat ideologic (cota unică nu mai ajunge, a devenit un fel de totem politic de care nimeni nu se atinge) să caute prin strategiile lui Traian Băsescu accentele de dreapta, și să caute a înjgheba un proiect de intenție, cât de cât coerent. Dacă mă gândesc bine, nici stângii nu i-ar strica o asemenea operațiune de semiotică politică.

ZIUAnews: Deși s-au scurs 24 de ani de la Revoluție, ce părere aveți despre eventualitatea unor procese ale foștilor torționari comuniști care, iată, au început să fie acuzați de genocid?

Vasile Dâncu: Acuzația de genocid este una de conjunctură – nu s-a găsit altceva care să nu fie prescris! Ar trebui ca, propunerea unor parlamentari – dintre care, l-aș aminti pe prietenul meu Ovidiu Gant -, ce prevede imposibilitatea de prescriere a crimelor, să fie adoptată în Parlament, și nu respinsă. Dacă nu s-a făcut până acum, este clar că societatea noastră nu a vrut să se răfuiască cu trecutul, și nici nu intenționează să scape de acest balast. Nu vrem să mergem înainte, orice pas îl facem doar împinși de la spate.

Ritualizarea dreptății

Ceea ce se face acum nu este dreptate, este ritualizarea dreptății, prin căutarea de țapi ispășitori. Este o jumătate de măsură, și eu m-am săturat de acest mod de a face istorie. Mai bine ne lăsăm păgubași și acceptăm, tacit, că este normal ca acel care câștigă – Tătucul care ajunge la putere – să poată face ce vrea el cu viața celorlalți, inclusiv să le-o ia. Din păcate, demonstrăm că moralitatea este abstractă pentru noi, valorile nu sunt trăite, nu sunt vii, chiar dacă 96% dintre romani, într-o sublimă ipocrizie, declară credință veșnică în Dumnezeu și valorile creștine.

ZIUAnews: Altfel… ce cărți mai scrieți?

Vasile Dâncu: Anul acesta, am publicat două cărți: „Poveștile, Viața și Moartea” și „O Românie interioară”. Lucrez, alături de tinerii mei colaboratori de la IRES, la o lucrare de pionierat: „Romania politică -2012” – o analiză a agendei publice și politice de anul trecut. Am în lucru o analiză a campaniei prezidențiale din 2009, dar și un volum de analize sociologice: „Sociologia ideologiilor și credințelor colective”.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro