Tintele bugetului 2015 – dezvoltarea economica si realizarea obiectivelor sociale

Publicat in 09. Dec, 2014 de in Declaratii politice

În prezent, raportată la nivel regional, România este una dintre cele mai stabile ţări din punct de vedere macroeconomic. Obiectivul României este creşterea economică la peste 3%, utilizând pârghii economice şi fiscale care să stimuleze sectorului privat şi să permită creşterea calităţii investiţiilor publice, în paralel cu refacerea plasei de siguranţă socială.

România are nevoie de o economie care va permite accelerarea reformelor structurale şi creşterea competitivităţi.

În acest scop, politica fiscal-bugetară pe termen mediu se bazează pe implementarea unor măsuri esenţiale la nivel economic şi instituţional. Se urmăreşte menţinerea unei sustenabilităţi macroeconomice, asumarea responsabilităţii fiscal-bugetare şi obţinerea disciplinei financiare. Strategia fiscală, pe termen mediu şi lung, trebuie aibă ca obiective principale stimularea mediului economic, a investiţiilor şi încurajarea iniţiativei antreprenoriale.

De aceea, bugetul trebuie axat pe investiţii publice destinate susţinerii infrastructurii, domeniului energetic, agriculturii, dezvoltării regionale şi rurale, atât din fonduri publice cât şi prin cofinanţarea proiectelor europene.

În direcţia dezvoltării infrastructurii sunt vizate implementarea unor proiecte din master-planul de transport. De exemplu în judeţul Cluj, tronsonul Gilău – Nădășelu va fi încheiat în anul 2015, iar un alt proiect propus pentru finanţare este construcţia autostrăzii Sebeş-Turda. Valoare totală a proiectului este de 4,4 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei din bugetul de stat, şi va fi finalizat în anul 2016.

Un aspect important este faptul că bugetul pentru anul 2015 nu va conţine majorări de taxe şi impozite, mai mult, există perspectiva adoptării unor măsuri de relaxare fiscală.

De asemenea, în proiectul bugetului pentru anul 2015 sunt prevăzute şi o serie de măsuri sociale, dintre care menţionez:

creşterea salariului minim brut pe ţară de la 900 de lei la 975 de lei începând cu data de întâi ianuarie, iar din întâi iulie va ajunge la 1050 lei;
indexarea a 5 milioane de pensii începând cu 1 ianuarie 2015 şi majorarea indemnizaţiei minime sociale cu 50 de lei;
creşterea alocaţiei de sprijin pentru copii care provin din familii cu venituri mici;
posibilitatea acoperirii unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice. De această măsură vor beneficia veteranii şi văduvele de război şi accidentaţii de război în afara serviciului ordonat;
continuarea măsurilor de diminuare a evaziunii fiscale prin reducerea TVA la carne până la 9%, după modelul aplicat la produsele de panificaţie, care s-a dovedit a fi unul de succes;
continuarea aplicării măsurilor de reducere a C.A.S.-ului şi a scutirii de la plata impozitului pe profitul reinvestit.
Faptul că în urma negocierilor cu delegaţia F.M.I. valoarea deficitului bugetar a rămâne la aproximativ 1,4% din P.I.B., ne situează pe primele locuri între ţările europene, potrivit unei statistici a comisiei europene.

Pe fondul creşterii economice, avem un spaţiu bugetar suficient pentru aplicarea măsurilor sociale care vin în ajutorul oamenilor, prin urmare vom continua să creăm un echilibru între creşterea economică şi reparaţiile sociale.

 Vă mulţumesc.

 Alexandru CORDOŞ

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro