Sa intelegem reforma electorala

Publicat in 02. Mar, 2013 de in Comunicat

Friedrich-Ebert-Stiftung și Societatea Academică din România au organizat miercuri 27 Februarie, la Hotel Intercontinental din București dezbatera cu tema „Să înțelegem reforma electorală”.

La eveniment au participat premierul Victor Ponta, reprezentanți ai partidelor și ai unor organizații neguvernamentale. Dezbaterea a plecat de la premiza că Parlamentul României se pregătește să adopte în 2013 un nou cod electoral, după ce Legea 35/2008 a produs efecte nedorite precum creșterea numărului de parlamentari. Aceasta va fi cea de-a treia reformă din ultimii 13 ani, după ce în 2000 pragul electoral a fost ridicat de la 3% la 5%, iar în 2008, sub presiunea alegerilor, a societății civile și a opiniei publice, s-a trecut de la un sistem proporțional pe liste la un sistem proporțional cu circumscripții uninominale.

Întrebările principale au fost: O lege electorală sau un Cod? Care este legătura dintre reforma electorală și cea constituțională? Trebuie deschis sistemul politic românesc? Care sunt opțiunile și care dintre sistemele electorale aplicate în societățile democratice sunt adecvate României? Acestea sunt întrebările la care-și propune să răspundă dezbaterea “Să înțelegem reforma electorală”.

Invitați la dezbatere au fost: Cristian Leahu, Autoritatea Electorală Permanentă; Dan Mihalache, PNL; Sulfina Barbu, PDL; Kelemen Hunor, UDMR; Ovidiu Ganț, Forumul Democrat al Germanilor din România; Gabriela Crețu, PSD; Alexandru Radu, politolog; Matthias Jobelius (Friedrich-Ebert-Stiftung România); Alina Mungiu-Pippidi (Societatea Academică din România). Dezbaterea a fost moderată de Ioana Lupea.

Premierul Victor Ponta a acceptat, în urma propunerii SAR, că este cazul că România să modernizeze legea partidelor, o propunere inclusă în Carta Albă a Bunei Guvernări.

Victor Ponta, lider PSD: „Mâine, organizăm un referendum, să fie Parlamentul format din 30 de oameni. Trece. Organizăm referendumul pentru Parlamentul fără nicio cameră. Trece. Dar eu cred că trece și în Germania, cred că trece și în Italia. Problema este – ne întoarcem la ce spuneam la început – e un alt sistem, mai bun decât cel parlamentar? Dacă nu-l ai – nu”.

“Ideea cu care USL va veni în cadrul procesului de modificare a Legii electorale este aceea de a avea o Cameră a Deputaților aleasă proporțional și care să aibă principalele atribuții constituționale legate de buget, să fie cameră decizională pe majoritatea absolută a temelor legislative, inclusiv controlul asupra Guvernului, moțiuni simple, și un Senat – pe care noi așa l-am propus, nu este obligatoriu ca așa să rămână, sigur s-ar putea să fie o nouă încercare greșită – dar să încercăm să avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adică fiecare județ și implicit, după aceea, fiecare regiune, în funcție de numărul de județe, să aibă doi senatori, în așa fel încât Senatul să fie un tip de cameră a autorităților, a structurilor administrative locale, fie că e vorba de regiuni, fie de județe, care să aibă în plus față de legislația care ține de dezvoltarea regională eventuale atribuții întâlnite și în alte sisteme legate de politică externă și de politica de apărare”, a spus Victor Ponta.

Liderul USL a explicat faptul că, pentru creșterea eficienței parlamentare, proiectele legislative pot fi aprobate doar în camera decizională și doar citite în cealaltă cameră. Ponta a precizat că se pune problema unei schimbări constituționale care să reducă timpul și complexitatea procedurilor.

Concluzia lui Victor Ponta la finalul dezbaterii: “Plec cu ideea că trebuie să modernizăm legea partidelor prin eliminarea unei părți din restricții”.

Pentru mai multe informații despre dezbatere click aici.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro