Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Victor Bostinaru pentru Regulamentul Fondului de Coeziune

Publicat in 21. Noi, 2013 de in Comunicat

Raportul eurodeputatului PSD Victor Boştinaru privind Regulamentul Fondului de Coeziune pentru perioada 2014-2020, a fost aprobat astăzi de Parlamentul European reunit la Strasbourg, cu 617 voturi „pentru”, 39 voturi „împotrivă” şi 31 de abţineri. Fondul de Coeziune va pune la dispoziţia statelor membre cu un venit naţional brut sub 90% din media Uniunii Europene, 66 miliarde de euro, respectiv, 7.25 miliarde de euro pentru România, începând cu anul viitor.

„Sunt mândru să spun că prin Fondul de Coeziune am reuşit să includem în textul final amendamentele cheie ale Parlamentului şi că ceea ce Parlamentul European a votat astăzi este un Fond de Coeziune îmbunătăţit semnificativ care va sprijini cele mai importante investiţii din statele membre.

Propunerea Comisiei sprijinea eficienţa energetică şi investiţiile în energie regenerabilă doar pentru clădiri publice şi IMM-uri. Aici am făcut un efort considerabil şi am reuşit să extindem sprijinul prin Fondul de Coeziune pentru sectorul public şi privat. Sectorul de locuinţe reprezintă 40% din consumul total final de energie în UE şi 36% din totalul emisiilor de CO2, astfel încât am considerat că este necesar să extindem eligibilitatea şi pentru clădirile private pentru a creşte eficienţa energetică şi procentul de utilizare a energiei regenerabile şi pentru a reduce emisiile de carbon. Dar, am realizat asta şi datorită beneficiilor majore pe care aceste măsuri le au în ceea ce priveşte locurilor de muncă «verzi», locale, conectate la economiile populaţiei, producând reduceri la facturile de energie şi ajutând statele noastră să atingă obiectivele Strategiei Europa 2020” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

De asemenea, începând cu viitoarea perioadă de programare, vor fi eligibile pentru finanţări din Fondul de Coeziune nu numai IMM-urile ci şi alte tipuri de întreprinderi. În domeniul eficienţei energetice şi utilizării energiei din surse regenerabile va exista o coordonare Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), astfel încât, să se asigure o abordare multi-fond, cu mai multe instrumente robuste şi cu prevederi identice în cele două fonduri pentru simplificarea procedurilor.

„Eforturile noastre coordonate cu FEDR au adus şi o altă schimbare cheie în cele două regulamente. Mă refer la eligibilitatea sistemelor de termoficare cu randament ridicat şi cogenerare de energie termică şi electrică. Acest lucru este fundamental, deoarece aceste două sisteme sunt foarte frecvent întâlnite în ţările beneficiare de Fondul de Coeziune, iar investiţiile pentru modernizarea acestora sau pentru construirea de noi astfel de sisteme, poate aduce beneficii mari de mediu şi să permită, din nou, economii pentru utilizatorii finali, cetăţenii noştri .

Astfel, noul Fond de Coeziune va face eligibil un ciclu care include producţia de energie termică şi electrică de înaltă eficienţă, distribuţia, şi în final, eficienţa energetică în sectorul locuinţelor, al mediului privat, dar şi în sectorul locuinţele sociale. Este cu adevărat exersarea principiului abordării integrate a finanţării multi-fond” a mai adăugat eurodeputatul Victor Boştinaru.

În egală măsură, conform raportorului, s-a intervenit şi într-un alt sector cheie, cel al apei şi deşeurilor, unde au fost declarate eligibile investiţiile identificate de statele membre, care pot să depăşească acquis-ul comunitar existent. S-a introdus eligibilitatea proiectelor pentru protecţia solului şi Natura 2000, alături de protecţia biodiversităţii, promovarea strategiilor de emisii reduse de carbon pentru toate domeniile, cu un accent special pe cele urbane; suportul pentru sistemele de transport prietenoase pentru mediu, inclusiv mobilitatea urbană multi-modală şi a conexiunilor multi-modale, în general.

Victor Bostinaru – MEP în conferinţa de presă post-vot asupra Regulamentului Fondului de Coeziune.
Conţinut disponibil doar în limba engleză.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro