O initiativa comuna pentru sustinerea sectorului cultural independent

Publicat in 29. Oct, 2013 de in Declaratii politice

Stimaţi colegi,

Strategia sectorială a domeniului Cultură pentru anii 2014-2020, elaborată de Ministerul Culturii, creionează o viziune amplă asupra sectorului cultural: „Cultura reprezintă un domeniu strategic de investiţii pe termen lung, cu efecte care în timp se generalizează, pătrund şi influenţează majoritatea subsectoarelor economice”. În aceeaşi Strategie se afirmă că obligaţiile statului sunt acelea de a respecta (fără să cauţioneze dreptul cultural), de a proteja şi de a pune în executare deciziile legate de dezvoltarea mediului cultural. În fine, documentul subliniază necesitatea promovării unui parteneriat activ între Stat şi societatea civilă, ca actor consacrat al sectorului cultural independent.

Pe de altă parte, la finalul anului trecut, o mare parte a ONG-urilor angrenate în sectorul cultural independent au semnat un document, „Carta pentru Cultură Vie”. Printre doleanţele enumerate în acest document amintesc necesitatea introducerii bugetării multianuale a finanţărilor din partea statului, creşterea cuantumului finanţărilor adresate sectorului independent şi necesitatea unei legi privind statutul artistului.

Stimaţi colegi,

Vin în faţa dumneavoastră cu aceste informaţii pentru a vă cere sprijinul şi susţinerea în crearea unei iniţiative comune care să susţină creşterea şi competititivitatea sectorului cultural independent. Este un prim pas pe care îl fac în cadrul unui demers mai larg, de promovare şi susţinere a sectorului cultural independent. Cred că o astfel de iniţiativă îşi găseşte locul cuvenit pe agenda fiecărui partid din România, indiferent de orientare sau ideologie.

Sectorul cultural independent din România, care produce deja performanţă recunoscută la nivel european şi mondial, are nevoie de câteva instrumente strategice pentru a-şi potenţa contribuţia la dezvoltarea sectoarelor de activitate sociale.

Una astfel de instrument necesar este reforma sistemului de finanţare publică pentru proiectele culturale, cu accent pe nevoia de bugetare multianuală a proiectelor culturale. O altă doleanţă este sprijinirea dezvoltării de programe şi proiecte de formare profesională și mobilitate în sectorul cultural. Şi vreau să subliniez că măsurile pe care ar trebui să le adoptăm în sensurile propuse sunt de multe ori foarte simple, iar beneficiile pe care România le-ar obţine, pe termen lung, din implementarea acestor măsuri, ar fi extraordinare.

Vă chem, onoraţi colegi, să sprijinim o iniţiativă comună a politicienilor în favoarea culturii vii. Vă rog să aveţi deschiderea, încrederea şi bunăvoinţa, de care aţi dat dovadă de atâtea ori, de a ne pune împreună în slujba unui obiectiv din realizarea căruia România va avea doar de câştigat!

Vă mulţumesc!

Bucureşti, 29 octombrie, 2013

Deputat Aurelia Cristea

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro