INTERVIU Corina Cretu: Voi continua sa lupt pentru apararea intereselor romanilor in statele UE

Publicat in 11. Feb, 2014 de in Articole din presa

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului S&D din Parlamentul European, este de părere că anul 2014 va fi un an agitat în care este nevoie de multă responsabilitate din partea politicienilor și că alegerile europarlamentare și cele prezidențiale nu ar trebui să fie dominate de votul-sancțiune.

Într-un interviu acordat Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Corina Crețu, care deschide lista candidaților PSD pentru Parlamentul European, nu exclude în acest an surprize din partea partidelor populiste, care ar putea capta votul radical, de protest, în special față de consecințele economice și sociale ale crizei, în acest context fiind necesară o responsabilitate suplimentară din partea politicienilor și a celor care votează. În același interviu, vicepreședintele PSD a precizat că se va concentra și în mandatul viitor la Parlamentul European să contribuie la îmbunătățirea imaginii României în străinătate și că va lupta pentru ca cetățenii români să fie egali tuturor cetățenilor celorlalte state europene.

AGERPRES: Se apropie alegerile pentru legislativul european. Ce așteptări aveți din acest punct de vedere și ce previziuni aveți în general pentru anul politic european 2014?
Corina Crețu: Va fi un an electoral încărcat, cu dezbateri care sper să se înscrie într-o zonă a decenței și a respectului reciproc între adversarii politici. Va trebui să abordăm problemele reale ale României, să oferim, în măsura în care avem, soluții acestor probleme. În fond, nici alegerile europarlamentare, nici cele prezidențiale nu ar trebui să fie dominate de votul-sancțiune. Europarlamentarele ne oferă șansa de a hotărî asupra viitorului Uniunii Europene și, implicit, asupra viitorului României, a oportunităților sale de dezvoltare. Va fi un vot care va privi direct modul în care ne raportăm la cetățenia europeană. Iar alegerile prezidențiale se referă, în definitiv, tot la viitorul României, la un nou început și la un nou mod de a face politica. Sigur, vom avea și Referendumul pentru aprobarea revizuirii Constituției, care se va concretiza într-o dezbatere publică, dar, ca de obicei, mă tem ca ea se va cantona într-o zonă periferică, a raporturilor de putere, când ar trebui să fie mai importante aspectele legate de drepturi, libertăți și arhitectura instituțională a României. Evident, în tot acest context, Traian Băsescu va dori să arate tuturor că este jucător până în ultima clipă a mandatului și, din dorința de a-și asigura un viitor politic, va încerca să impună Partidul Mișcarea Populară pe scena politică prin orice mijloace. Probabil asta ne va rezerva surprize. Sunt convinsă, însă, că o guvernare echilibrată și centrată pe nevoile majorității românilor va oferi acea ancoră de stabilitate de care avem nevoie. Cât privește anul electoral în Europa, vor fi, cu siguranță, multe surprize, mai ales din partea partidelor populiste, formațiuni fără ideologie, construite ad-hoc, care vor capta votul radical, de protest, în special față de consecințele economice și sociale ale crizei. Vom asista la adevărate spectacole ale demagogiei și la discursuri xenofobe. Îngrijorător este faptul că sondajele prezic o creștere substanțială a mandatelor în Parlament pentru formațiunile anti-europene. Așadar, 2014 va fi un an agitat, și tocmai de aceea este nevoie de responsabilitate suplimentară din partea politicienilor.

AGERPRES: Ce și-a propus PSD pentru europarlamentarele din luna mai? Veți colabora cu liberalii?
Corina Crețu: Ceea ce pot spune cu certitudine este că PSD și-a propus să câștige aceste alegeri și să o facă de o manieră cât mai convingătoare, pentru a putea contribui la o schimbare de fond a puterii de la Bruxelles, prin victoria categorică a stângii europene. Cum deja știți, pe listele PSD vor fi reprezentanți ai PC și UNPR. Am explicat de ce USL nu poate candida pe liste comune. Sper că vom realiza cât mai curând un acord cu PNL asupra temelor comune de campanie. Avem nevoie de așa ceva, pentru că ni se oferă oportunitatea de a pune în practică, în plan intern, o serie de politici de interes general, în context european. Cred ca așa ceva ar fi și în avantajul PNL. Suntem interesați ca partenerii noștri politici să aibă, la rândul lor, cât mai mulți reprezentanți în PE. Liberalii ne sunt, în multe privințe, aliați. Chiar și în Parlamentul European, familia liberalilor europeni colaborează, pe multe teme, cu social-democrații.

AGERPRES: V-ați decis să candidați pentru un nou mandat și veți deschide lista social-democraților pentru alegerile europarlamentare. Cu ce mesaj vă veți prezenta în fața alegătorilor?
Corina Crețu: Da, voi candida și, prin votul de încredere acordat de colegii mei, voi deschide lista candidaților PSD pentru europarlamentare. Mesajul nostru va fi unul comun cu cel al stângii europene, axat pe probleme sociale, însă vom avea în vedere, în principal, problemele specifice României. Ideea este ca fiecare român să poată beneficia de pe urma oportunităților oferite de apartenența noastră la UE, să se bucure de pe urma calității lor de cetățeni europeni cu drepturi depline. Putem, în virtutea statutului nostru de membru, să reducem decalajele de dezvoltare, să combatem mai consistent sărăcia, să reducem abandonul școlar din motive economice, să avem o mai mare grijă de educație și de sănătate. Rezumând, voi lupta, ca și până acum, pentru o Românie incluzivă într-o Europa incluzivă, pentru mai puțină discriminare, mai multă justiție socială, tratament corect pentru români peste tot în țările membre.

AGERPRES: Ați deținut în acest mandat funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European. Intenționați ca într-un mandat viitor să vă continuați activitatea în aceeași comisie?
Corina Crețu: Comisia pentru Dezvoltare este una importantă, care privește relațiile Uniunii Europene cu țări care au nevoie de programe de dezvoltare. Aici, am demarat o serie de proiecte, împreună cu colegii mei din grupul social-democraților europeni, benefice atât Europei, cât și statelor terțe. Uniunea Europeană este un actor important în domeniu și un exemplu de urmat în implementarea unor programe dedicate reducerii subdezvoltării, a rezolvării problemelor oamenilor simpli, aflați în nevoi. Este foarte importantă solidaritatea, fie ca este vorba despre țările membre ale UE, fie ca este vorba de țări care trec prin momente dificile. Urmează ca, la începutul mandatului viitor, să decid asupra viitoarei comisii în care voi activa. Oricum, doresc ca, și pe mai departe, să pot lucra în folosul oamenilor care au nevoie cel mai mult de sprijin din partea structurilor europene.

AGERPRES: Dacă PSD va obține un rezultat foarte bun la eurolegislativele din mai, credeți că partidul va fi îndreptățit să vizeze un post de vicepreședinte al Parlamentului European?
Corina Crețu: Aceste detalii, mai degrabă de ordin organizatoric, vor fi decise de-abia după alegeri. În principiu, cred ca orice partid pro-european care realizează un scor bun în alegeri este îndreptățit să vizeze un post în conducerea Parlamentului European. Iar PSD a dovedit, de-a lungul timpului, un real atașament față de valorile Uniunii, este o voce puternică a stângii europene și are o agendă compatibilă cu cea a Parlamentului European.

AGERPRES: Credeți că vor exista schimbări majore în viitorul PE? Întrevedeți o ascensiune semnificativă a forțelor extremiste și populiste europene?
Corina Crețu: Așa cum menționam și mai devreme, este posibil ca formațiunile radicale să aibă mult de câștigat din acest concurs electoral. Nu știu, însă, dacă schimbările vor fi chiar atât de ample. Să nu uitam că, de fapt, marea competiție este între popularii și socialiștii europeni. Este, însă, certă apetența unei părți a electoratului pentru radicalizarea discursului politic. Există partide în multe state europene care se folosesc de nemulțumirile, reale, ale europenilor, pentru a promova un discurs anti-european. Însă răspunsurile pe care le oferă aceste formațiuni nu sunt decât false soluții. Marea problemă este aceea că politica pe care o promovează aceste partide este iresponsabilă și, din păcate, nu are nimic în comun cu democrația. Da, sunt și oameni care cred că le merge rău din cauza Uniunii Europene, dar ei sunt mai puțini decât s-ar crede și, oricum, soluțiile pentru problemele lor nu sunt acestea. E dreptul lor să fie reprezentați oriunde sunt organe alese. Dar reprezentarea presupune și responsabilitate, democrația nu este un spectacol, este un mod de a structura spațiul politic, de a guverna și de a servi binele public. A specula nemulțumirile oamenilor și a le propune drept soluții măsuri care fac și mai mult rău este o evoluție periculoasă sau, mai degrabă, o involuție, care trebuie respinsă ferm. Nu ne putem juca acum cu viitorul a 28 de națiuni. Am mai spus acest lucru: este cineva în Europa care-și poate închipui că rezistă singur, ca individ, și ca națiune, forțelor globalizării? Slăbirea Uniunii nu este sub nicio formă o soluție. Asemenea abordări sunt extrem de periculoase. Uniunea Europeană nu este perfectă, nimeni nu neagă existența unor erori de politici economice și sociale. Dar stă în puterea noastră să schimbăm ceea ce trebuie schimbat. Nu există soluții individuale, iar solidaritatea este necesară acum mai mult ca oricând.

AGERPRES: Care credeți că vor fi în țările UE marile teme de campanie pentru alegerile europene? Dar în România?
Corina Crețu: Am atins și în cele spuse până acum parte a temelor care vor fi, într-o formă sau alta, dominantele dezbaterii publice în campanie. Există o paletă largă de subiecte ce vor trebui, însă, abordate. Iar asta cu precădere pentru că actuala criză economică a afectat multe domenii și, în cele din urmă, a afectat viața de zi cu zi a fiecăruia dintre europeni. Cu siguranță migrația, respectiv libera circulație a forței de muncă, vor fi temele preferate ale euroscepticilor și ale anti-europenilor. Modelul social și adaptarea lui la realitățile europene de astăzi va fi, și acesta, un subiect central. Relansarea creșterii economice, precum și decalajele de dezvoltare trebuie să se impună și ele în dezbatere, alături de combaterea mai activă a sărăciei și a diverselor forme de discriminare. Temele ecologice vor fi și ele prezente. Toate acestea cu variații care țin cont, cum spuneam, de fiecare țară în parte.

AGERPRES: V-ați numărat printre politicienii care au solicitat ridicarea monitorizării României și Bulgariei în cadrul MCV. Cât credeți că va mai menține Comisia Europeană această monitorizare?
Corina Crețu: Din păcate, este o poveste care durează de prea multă vreme. Sper ca noul mecanism, care privește analiza situației respectării condițiilor politice de la Copenhaga, adoptate în 1999, va duce la încetarea MCV. Oricum, cred că această experiență ne-a învățat o lecție: reformele nu trebuie făcute doar pentru a da bine într-un raport sau în altul, ci pentru a rezolva niște probleme concrete, pentru a face viața cetățenilor mai bună și mai puțin complicată. Iar noul mecanism vine la timp, pentru că, să fim onești, toate țările europene au un deficit de democrație.

AGERPRES: PSD a adoptat recent o rezoluție conform căreia îl susține pe Martin Schulz în candidatura pentru președinția Comisiei Europene. Cât de mult ar putea ajuta alegerea lui Martin Schulz într-o astfel de funcție, mai ales în ceea ce privește realizarea unor progrese în unele dosare sensibile pentru România între care ridicarea monitorizării pe justiție și liberalizarea regimului vizelor pentru SUA și Canada?
Corina Crețu: Alegerea lui Martin Schulz în fruntea Comisiei Europene ar fi semnalul unei schimbări de fond în politica europeană și, sper eu, o oportunitate pentru o Uniune mai solidară și mai atentă la nevoile celor mulți. Alegerea lui ar permite o mai obiectivă abordare a problemelor României, și nu doar în ceea ce privește MCV sau Schengen. România merită un tratament corect în cadrul marii familii europene și responsabilități pe măsura contribuției sale la Uniune. Problema vizelor este una destul de controversată în relațiile UE cu SUA și Canada și o regăsim și pe agenda negocierilor privind Acordul de liber schimb între UE și SUA. Asta înseamnă că atât SUA, cât și Canada vor trebui să facă o serie de concesii la acest capitol. Poziția noii Comisii, dacă va fi condusă de Martin Schulz, va fi și mai fermă în această privință. Cred că este firesc ca toate statele membre UE să aibă aceleași drepturi în raport cu statele terțe și să se bucure de tratament egal. Acesta este, în definitiv, scopul Uniunii Europene.

AGERPRES: Care considerați că sunt principalele dvs realizări în acest mandat și, în același timp, aveți ceva să vă reproșați?
Corina Crețu: Cred că cel mai important este faptul că am apărat constant, în toți acești ani, drepturile și interesele românilor. Menirea unui europarlamentar este, de fapt, aceea de a-și reprezenta țara cât mai bine, iar prin intervențiile și demersurile mele din Parlamentul European, am încercat să contracarez atacurile asupra românilor, indiferent că au venit din exterior — din partea unor politicieni radicali—, sau din interior — din partea unora care, din păcate, au denigrat România, deși cetățenii români sunt cei care i-au trimis la Bruxelles. Totodată, pe lângă activitatea mea din Parlamentul European, am păstrat în permanență legătura cu cetățenii, am fost mult prin țară, am discutat cu oamenii și am dus mai departe doleanțele lor. Este important ca activitatea unui europarlamentar să nu rămână captivă doar la Bruxelles sau la Strasbourg, ci să fie constant legată de țara care i-a învestit, cu încrederea de a fi reprezentanți în cel mai înalt for democratic european. Cât privește ce-a de-a doua parte a întrebării, cred, de asemenea, că întotdeauna este loc de mai bine. Mă voi concentra, și în mandatul viitor, având avantajul experienței deja acumulate, să contribui în continuare la îmbunătățirea imaginii României în străinatate și mă voi lupta ca cetățenii români să fie, așa cum este firesc, egali tuturor cetățenilor celorlalte state europene.

AGERPRES: De multe ori, alegerile europene au fost văzute în România ca un preambul pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului. Care este tipul de președinte de care credeți că are nevoie România în stadiul de evoluție politică, economică și socială în care se află?
Corina Crețu: Din acest punct de vedere, România nu este un caz singular. Există și alte state care au două rânduri de alegeri anul acesta, mai cu seamă alegeri locale. Cazul României este deosebit, pentru că se simte acut nevoia de a avea, după zece ani, un președinte constituțional, care să nu folosească actul fundamental, Constituția, pentru a acapara cât mai multă putere, pe care s-o exercite de-a dreptul totalitar, în folosul grupului său de interese și împotriva intereselor românilor. Eu sper că, după atâția ani cu Traian Băsescu, românii vor alege cu mintea, rațional, nu emoțional. Am plătit prea scump acel ‘Să trăiți bine!’ care a însemnat mult rău, umilințe și sărăcie, guvernarea bunului plac și accentuarea, prin măsuri total anti-sociale, a efectelor crizei economice.

AGERPRES: Ce mesaj aveți pentru români?
Corina Crețu: Mesajul meu e simplu: lucrurile pot fi schimbate în bine doar dacă înțelegem să ne asumăm responsabilități în spațiul public. Nu putem schimba lucrurile decât împreună, solidari, cu instrumentele specifice democrației. Votul nu este doar un drept, ci și o obligație morală. Trebuie să schimbăm vechea paradigmă și să înțelegem că politicienii și cetățenii sunt parteneri, și nu dușmani. A imagina politica precum un permanent conflict este o viziune caricaturală și periculoasă. Nu în ultimul rând, aș vrea să adaug faptul că viitorul României este în Uniunea Europeană, iar succesul Uniunii va fi, fără îndoială, și succesul României. Este un adevăr care nu poate fi ocolit. AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu)

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro