In sprijinul producatorilor autohtoni de medicamente, impotriva cresterii artificiale a taxei “claw-back”

Publicat in 29. Oct, 2013 de in Declaratii politice

Stimaţi colegi,

Mi-a fost adusă la cunoştinţă recent o situaţie care, în cazul în care ar fi legiferată şi ar produce efecte, poate pune România în situaţia de a deteriora relaţia cu investitorii autohtoni din domeniul producţiei de medicamente. Mă refer la actualizarea listei de medicamente compensate, cu toate efectele pe care aceasta le presupune.

În acest moment, situaţia din România poate fi descrisă facil în următorul fel. Producătorii industriali de medicamente autohtoni au investit în ultimii 10 ani peste 2 miliarde de euro în domeniul achiziţiilor directe, de extinderi şi modernizări ale capacităţilor de producţie din România. Industria românească a medicamentelor aduce un aport de 1,5% din PIB şi oferă 8.000 de locuri de muncă directe şi alte 15.000 indirecte. În acelaşi timp, exportă medicamente fabricate local în peste 90 de ţări din lume.

Pe de altă parte, producătorii de aici fabrică peste 80% din volumul pastilelor care costă sub 20 RON. Acestea sunt consumate, în cea mai mare parte, de  pacienţii cu venituri modeste. De aceea, propunerea ca aceste medicamente să fie excluse de la compensare, fără a se baza pe un studiu de impact, va duce la limitarea accesului unei largi plaje de pacienţi cu venituri modeste la medicamentele menţionate. Mai mult, propunerea va avea efecte catastrofale asupra industriei locale de medicamente și va creşte, pe termen mediu, costurile din sănătate.

Stimaţi colegi,

Vă rog să înţelegeți situaţia delicată în care ne aflăm. Măsura va servi exclusiv intereselor producătorilor internaţionali, care nu au investit şi, din păcate, probabil, nu vor investi în România. Vom deveni astfel dependenţi şi de importurile de medicamente, aşa cum deja este cazul pentru vaccinuri, dupa închiderea Institutului Cantacuzino.

Mai departe, trebuie neapărat semnalat faptul că s-a generat impresia că sănătatea din România va avea de suferit dramatic dacă lista medicamentelor compensate nu este actualizată. În fapt, 65% din românii care trăiesc în mediu rural nu au acces la servicii medicale elementare, cu atât mai puţin la medicamente de ultimă generaţie. Actualizarea listei de medicamente compensate, care va costa România peste 500 milioane RON / an, nu are cum să servească intereselor naţionale, aşa cum încearca lobby-ul comercial să acrediteze ideea.

Aceşti bani, păstraţi şi reintegraţi în sistemul medical,  pot produce efecte în alte ramuri, cum ar fi construcţia spitalelor regionale de urgenţă din Cluj şi Iaşi, sau creşterea salariilor medicilor. Chiar şi finanţarea medicinei primare are foarte mult de suferit din acest punct de vedere.

Ceea ce nu se spune în promovarea actualizării listei medicamentelor compensate este că, din cauza formulei din prezent a taxei claw-back – care nu a fost schimbată în nici un fel în 2013, în ciuda declaraţiilor Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – producătorii de medicamente din România vor plăti sume foarte mari de bani după actualizare, dar nu vor beneficia de venituri suplimentare din acest proiect.

Efectele care decurg de aici pot fi simplu descrise. Dacă în trimestrul I din 2013 producătorii de medicamente din România plăteau pe lângă cota unică de 16% alţi circa 13% (taxa claw-back), după aprobarea de către CNAS a listei de aşteptare din octombrie 2013 (1600 de referate pentru pacienţii care aşteptau aprobarea tratamentului) vor plati circa 18% taxa claw-back, deşi nu beneficiază în niciun fel de venituri rezultate din modificarea listei.

Aprobarea Guvernului în cazul modificării listei de medicamente compensate, fără modificarea taxei claw-back, va duce la aceea că producătorii de medicamente locali vor plăti, pe lângă cota unică, un „nou” claw-back, de 25%,. În tot acest timp, ei nu vor beneficia de venituri din actualizarea listei.

Stimaţi colegi,

Nu este greu să intuim efectele pe termen lung ale acestor decizii. Va trebui să înfruntăm de-rentabilizarea şi de-competitivizarea agenţilor economici cu investiţii industriale în România, care fie vor închide, fie vor evita să mai investeasca în ţară. Dorim noi cu adevărat acest lucru? Este acest pas cu adevărat în interesul pacienţilor din România?

Vă solicit să luaţi în calcul şi aceste date atunci când veţi formula o opinie sau veţi vota asupra proiectului de lege vizat. Vă rog să cântărim toate aceste date şi vă mai rog ca în toate deciziile pe care le adoptăm să stăm cu demnitate în sprijinul României, în primul rând. Producătorii locali şi produsele noastre sunt cele care ar trebui să fie sprijinul economiei.

Aşa cum susţinem România în alte ramuri ale economiei, la fel ar trebui să ne preocupe prosperitatea propriilor producători de medicamente. În fond, vorbim de un act natural de susţinere a propriilor valori.

Vă mulţumesc!

Bucureşti, 29 octombrie, 2013

Deputat Aurelia Cristea

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro