E vremea sa ne luam Romania inapoi

Publicat in 19. Sep, 2013 de in Declaratii politice

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor: Şedinţa Camerei Deputaților din 19 septembrie 2013

Țara trece prin momente tensionate, ca și lumea, de altfel. Modelele economice cunoscute parcă tind să dea rateuri, realitate demonstrată de criza economică generalizată, al cărei capăt nu se întrevede cu claritate.

La nivel global, numai cine nu vrea nu observă că, în spatele lozincilor despre globalizare și altele de același soi, statele importante încearcă să-și protejeze resursele naturale, vitale într-un viitor incert. E de studiat de partea cui să înclini balanța, în direcția corporațiilor, care asigură cum asigură locuri de muncă, ori în a statului, un stat ce ar trebui să se responsabilizeze de urgență și să creeze și el locuri de muncă, îndeosebi în domeniul exploatării și prelucrării resurselor naturale? Ori să găsim echilibrul judicios, în așa fel încât să nu fim tratați ca un stat bananier? S-a dovedit că piața liberă, singură, în acest sector, induce nesiguranță economică și imposibilitatea unor politici coerente, predictibile, pliate pe interesul național, cât și frustrare în rândul opiniei publice.

Ca politician, consider că avem în față o provocare serioasă, de care depinde viitorul României. Nu e vorba de naționalism, de liberalism, de socialism, ci de bun-simț, de interesele cui le punem în față.

Puțină lume știe că la sfârșitul anului acesta o să se decidă și soarta petrolului românesc. Care a fost concesionat către OMV pe 10 ani, nu vândut, iar concesiunea e pe expirate. Ce e de făcut? Negociem mărirea redevențelor pentru petrol și gaze după situația actuală, cu un aport și pentru oamenii din perimetrele afectate? Sau înființăm o companie în care statul să fie acționar majoritar?  Privatizarea de dragul privatizării nu e o soluție. Acestea sunt întrebări care e cazul să dea de gândit serios și în regim de urgență pentru fiecare actant politic responsabil. Ca și încă una, sub care vreau să-mi așez declarația-  Nu e vremea să ne luăm România înapoi?

Cornel ITU

Deputat PSD

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro