Cheltuirea eficienta a banilor publici, un principiu european pe care Guvernul Ponta si l-a asumat

Publicat in 13. Noi, 2013 de in Declaratii politice

Stimaţi colegi,

La începutul acestei săptămâni s-a desfăşurat întâlnirea finală de conciliere între delegaţia Parlamentului European şi miniştrii pentru buget din cele 28 de state membre, pe tema bugetului UE 2014-2020, după mai multe runde de astfel de întâlniri.

În cadrul acestor întâlniri, una din măsurile despre care s-a discutat mult a fost mutarea accentului de pe importanţa absorbţiei fondurilor în statele membre pe impactul cheltuirii acestora, în condiţiile în care doar o mică parte, procentual, din aceste fonduri, se investeşte în proiecte orientate către viitor. Aceste aspecte au fost relevate deja de către analize de specialitate publicate în presa din România.

Este pentru prima dată când eficienţa cheltuirii banilor publici a devenit cuvântul cheie al dezbaterilor, iar acest fapt a fost constata deja de mai mulţi actori implicaţi în analiza bugetului viitor. De asemenea, s-a punctat pe parcursul dezbaterilor că este nevoie de o mai atentă analiză pe impactul rezultatelor proiectelor finanţate şi pe managemenrul financiar al acestora. O voce puternică a fost cea a preşedintelui Curţii Europene de Conturi, Vitor Caldeira, care, în ultimii ani, a accentuat tot mai mult recomandările privind renunţarea sau modificarea programelor care nu oferă rezultate tangibile.

Stimaţi colegi,

Am ţinut să prezint aceste date pentru a sublinia tendinţele din UE în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. Consider că noua abordare care prinde formă la nivelul Uniunii ar trebui să servească drept exemplu de bună practică în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. E un semnal pe care putem să-l înţelegem şi să-l aplicăm la nivel naţional: acela de a cheltui propriile noastre fonduri, dar şi de a orienta accesarea fondurilor europene înspre proiecte care au două calităţi: sunt orientate spre viitor şi pot oferi rezultate tangibile în ceea ce priveşte rata de reducere a şomajului în rândul tinerilor şi capacitatea de a genera profit.

Această recomandare, de a cheltui cu eficienţă banii publici ar trebui să devină o filosofie de guvernare peste tot în Uniunea Europeană, şi în mod deosebit în România. Guvernul Ponta a înţeles şi va acţiona în direcţiile principale stabilite de UE, fie că e vorba de fonduri europene, fie că e vorba de împrumuturi pentru investiţii sau propriul buget. Devine stringent să începem să ne orientăm înspre a cheltui bani în acele zone care pot avea impact pozitiv în dezvoltarea reală a României.

Este un moment propice, în acest sens, stimaţi colegi, să ne fixăm în sfârşit câteva direcţii strategice de investiţie, orientate înspre generarea de locuri de muncă, de profit şi de stabilitate economică, în viitor. Şi cred că este şi o şansă nesperată ca, urmând politicile decise la nivelul UE, să avem capacitatea de a scoate în faţă acele idei care creează dezvoltare durabilă, inovaţie, bună stare şi profit pentru viitor. Iar avantajul este că putem să facem aceşti paşi în acelaşi timp şi alături de partenerii noştri europeni, construind împreună o politică nouă, a viitorului.

Vă mulţumesc

Bucureşti, 11 noiembrie, 2013

Deputat Aurelia Cristea

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fara comentarii.

Lasati un raspuns

deputatdecluj.ro Web analytics

Bloguri, Bloggeri si Cititori Site-ul apare in Directorul Kappa web-director.ro